Участь директора ДП НДІБК Геннадія Фаренюка у ІІ Польсько-українській будівельній конвенції


icon.jpg

8 квітня 2024 року директор ДП НДІБК професор Геннадій Фаренюк взяв участь у ІІ Міжнародній будівельній конвенції Польща-Україна, що відбулася у Варшаві, Республіка Польща.

ІІ Міжнародній будівельній конвенції Польща-Україна стала продовженням предметної дискусії про можливості та загрози для польських будівельних компаній, які планують брати участь у післявоєнній відбудові України. Перша Міжнародна будівельна конвенція Польща-Україна відбулась 31 січня 2023 року у Познані, Республіка Польща. 

Серед багатьох конференцій, присвячених Україні, ця подія виділяється специфічною тематикою, тобто концентрацією на сфері будівництва (дороги, залізниці, промислове, енергетичне та екологічне будівництво, житлове будівництво, будівельні матеріали та механізми) та навколишнього середовища, торгівлі, правових питаннях, сфері страхування та фінансування відбудови України міжнародними фондами.

Захід відбувся після двох важливих зустрічей урядів Польщі та України, на яких обговорювалися нові принципи співпраці двох країн. Перший – це засідання Польсько-української міжурядової комісії з питань економічної співпраці, яке відбулося 11 березня, другий – зустріч лідерів урядів обох країн, яка відбулася 28 березня.

Тому ІІ Міжнародна будівельна конвенція Польща-Україна стала місцем першого великого пленарного аналізу рішень, прийнятих під час вищезгаданих зустрічей на найвищому рівні. На ній обговорювались нові рамки співпраці, коротко- та середньострокові можливості та реальні загрози для польських будівельних компаній, які шукають місця на українському ринку.

У рамках ІІ Конвенції відбулися наступні засідання та сесії, присвячені актуальним питанням польсько-української співпраці: 
Актуальні геополітичні та соціально-економічні умови для розвитку співробітництва між Польщею та Україною:
• Аналіз безпекової ситуації в Україні − військовий та економічний контекст.
• Бар'єри в актуальній економічній співпраці між Польщею та Україною та перспективи реальних змін і розвитку.
• Аналіз поточних домовленостей і дій польського та українського урядів щодо економічної співпраці у відновленні України.
Міжнародні тендери для відновлення України - поточний стан та перспективи (коротко- та середньострокова перспектива)
СЕСІЯ I. Оцінка співпраці Польщі та України у сфері будівництва та інших галузях економіки:
• інвестиційні та комерційні досягнення,
• перспективи розвитку співпраці у сфері управління, проєктування та комплексного виконання будівельних
проєктів, а також торгівлі та капітальних інвестицій,
• вплив реформи економічного права та судової системи на інвестиційний процес в Україні з точки зору польських
та міжнародних суб'єктів,
• найбільші бар'єри на шляху співпраці Польщі та України.
СЕСІЯ II Компетенції та ресурси польського бізнесу у співпраці з Україною:
• Чи достатньо у нас компетенцій та ресурсів для роботи в будівельному секторі в Україні?
• Чи варто виходити на український ринок? Чи можемо ми собі це дозволити?
• Спроможність та схильність польських підприємців до створення/участі в міжнародних консорціумах.
• Аналіз ключових потреб України у відновленні інфраструктури.
• Процес імплементації технічних, матеріальних та фінансових стандартів ЄС в Україні.
• Аналіз переваг та ризиків роботи в Україні в контексті кон'юнктури польського ринку будівельних інвестицій.
• Можливості для експансії польських будівельних компаній на зовнішні ринки.
СЕСІЯ III Державні та міжнародні інструменти фінансової підтримки польських компаній у досягненні їхніх бізнес-цілей в Україні - гранти, кредити, страхові гарантії тощо:
• Міжнародні кошти для відновлення України, в тому числі в рамках програми ЄС „Ukraine Facility” на 2024-2027 рр. Можливості для польських інвесторів та підрядників.
• Фінансування та страхування торгівлі та інвестицій у польсько-українських економічних відносинах.
• Концепції відновлення - оцінка власних можливостей України, пріоритети в коротко- та середньостроковій перспективі.
• Міжнародна конкуренція у відновленні України (залучення капіталу та виконавців).
• Перспективи інтернаціоналізації процесу відбудови України: партнерство та прозорість у співпраці з іноземними суб'єктами.

Були  обговорені законодавчі обмеження, проблеми, які є наслідком непрозорості, та загальна соціально-економічна та політична ситуація в Україні. Також були представлені принципи функціонування українського інвестиційного ринку та шляхи їх впровадження, питання ринку праці, матеріальних та виробничих ресурсів тощо.

Важливими аспектами дебатів були не лише міжнародна конкурентоспроможність та бар’єри доступу на український будівельний ринок польських компаній, а й джерела інвестиційного фінансування та інструменти страхування і підтримки їх польським урядом.

У ІІ Конвенції взяли участь експерти будівельного ринку Польщі та України, представники уряду та органів місцевого самоврядування України, будівельних компаній та організацій з України, польських державних інституцій та установ, які підтримують участь Польщі у відбудові України.

 Директор Державного підприємства «Державний науково-дослідний інститут будівельних конструкцій» професор Геннадій Фаренюк, який виступав і у першій Міжнародній конвенції у Познані, в рамках ІІ Конвенцї взяв участь у Сесіії “Компетенція та ресурси польського бізнесу у співпраці з Україною”. Свій виступ Геннадій Фаренюк присвятив питанню імплементації нормативних технічних стандартів ЄС в українське правове поле, над вирішенням якого працюють, зокрема, і фахівці ДП НДІБК. 



1++.jpg


2++.jpg


4++.jpg

Членство в громадських організаціях